Worden complottheorieën vaker verkondigd?

‘Wellicht ongelukkig’, noemde rapper Lange Frans zijn bespiegelingen over het neerschieten van Mark Rutte, Geert Wilders en de gehele koninklijke familie, omdat zij deel zouden uitmaken van een mondiaal netwerk van satanische pedofielen. Deze week sloot YouTube het kanaal van Lange Frans, nadat Arjan Lubach een item aan zijn ‘fabeltjesfuik’ had gewijd.

Onlangs verscheen ook het eerste nummer van Gezond Verstand, waarin corona een ‘schijnpandemie’ werd genoemd en de moordpoging op de Russische oppositieleider Aleksej Navalny een ‘sluipmoordfantasie’. Hoofdredacteur is Karel van Wolferen (79), voormalig correspondent voor NRC Handelsblad in Japan en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Eerder schreef hij dat corona op een Amerikaanse legerbasis is gefabriceerd als voorwendsel om alle kinderen ter wereld te vaccineren, waarbij zij een ‘digitale identiteit’ krijgen waarmee zij levenslang gevolgd kunnen worden.

Soms lijkt de bodem onder het publieke debat weggevallen. Zonder bewijs worden de wildste beweringen gedaan. Een verontrustend groot aantal mensen koppelt een diep wantrouwen jegens alle autoriteiten aan een opvallende goedgelovigheid ten opzichte van ‘alternatieve feiten’. Volgens een peiling van Kieskompas voor dagblad Trouw in augustus, gelooft 10 procent van de Nederlanders dat er ‘vieze spelletjes’ worden gespeeld rond corona. Ongeveer 5 procent – vooral aanhangers van PVV, SGP, Forum voor Democratie en niet-kiezers – vindt het geloofwaardig dat burgers straks bij vaccinatie een chip geïmplanteerd krijgen, waarmee zij door de overheid gevolgd kunnen worden. Het is een minderheid, maar bij elkaar zijn het veel mensen. Link

Scroll to Top