“De voedselcrisis die we tot nu toe hadden, leek te negeren, het bleef business as usual. Nu de trein piepend tot stilstand komt, worden we gedwongen alles anders te doen, we móéten richting kiezen. De vragen zijn niet veranderd, maar we zien door Covid-19 scherper wat er mis is met ons voedselsysteem.”

Steel refereert aan de menselijke inmenging in de natuur, waardoor wilde dieren virussen op mensen kunnen overdragen, het westerse eetpatroon dat mensen ongezond maakt en kwetsbaar voor het virus, de mondiale voedselketens waarvan nu schakels breken, de afhankelijkheid van de wereldhandel. „Het hele systeem is gestut op de illusie van goedkoop voedsel, terwijl goedkoop voedsel niet bestaat. Het is alleen zo dat we de schade die onze voedselproductie veroorzaakt niet meerekenen in de prijs.”

Alles hangt met elkaar samen, betoogt Steel, en komt neer op hetzelfde. „Voedsel heeft te weinig waarde. We moeten veranderen, niet alleen om minder kwetsbaar te zijn, maar ook, voor wat ik noem, een goed leven.” Link

Categories: Archief