Select Page

Want de klasse inktvis overleefde álle vijf de grote massa-extinctiegolven. Dat is vrij uniek. Veel grote fossielgroepen hebben geen levende vertegenwoordigers meer. Van een ander groot gidsfossiel, de trilobiet, is niks meer over. Dino’s? We hebben alleen de vogels nog.

We kennen de inktvis al als briljant acteur, met opwindende eigenschappen; een extreem flexibel lichaam dat zeeën doorkruist met straalaandrijving, tentakels die ruiken en proeven, een huid die ‘kijkt’ en in no-time platvis nabootst of koraal, meerdere harten, meerdere breinen, met een centraal brein in donutvorm omdat daar ook z’n eten doorheen moet; en waarin – dat meest geliefde kenmerk – een haast buitenaardse intelligentie huist.

Zo portretteerde BBC’s Blue Planet II laatst nog een inktvis die een pyjamahaai van zich af vecht door haar armen in zijn kieuwen te proppen. De haai stikt en laat los. De inktvis schiet weg en vermomt zich door – zuignappen naar buiten – in een balletje schelpen te rollen. Verward druipt de haai af. Link