Terug tot Columbus

Sommige passages moet je twee keer lezen om ze te geloven. Bijvoorbeeld wanneer Joseph Goebbels plotseling opduikt in Deze waarheden, het ruim duizend pagina’s dikke boek dat historica Jill Lepore schreef over de geschiedenis van de Verenigde Staten. De Duitsers huurden voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog Amerikaanse pr-bureaus in om tweedracht te zaaien in de VS, schrijft ze. Ze lieten hun Weltrundfunksender in ‘Amerikaans Engels’ valse ‘nieuwsberichten’ uitzenden over een ‘joods-communistische samenzwering’. De kranten hadden er een naam voor: ‘Fake news’.

Lepore (1966) gaat helemaal terug tot Columbus, maar de parallellen met het heden liggen voortdurend voor het oprapen. Een paar weken geleden was het nieuws dat Nederlandse militairen in conflictgebieden burgers interviewen over hun dromen en angsten, en dat ze daarvoor methoden gebruiken van het moederbedrijf van Cambridge Analytica, de omstreden data- en marketingfirma. Hé, denk je, als je bij Lepore leest dat de Amerikanen in Zuid-Vietnam hetzelfde lieten doen door Simulmatics, óók een data- en marketingfirma.

Deze waarheden is een boek dat je absoluut moet lezen als je meer wil begrijpen van de Verenigde Staten, bijvoorbeeld waarom de rassentegenstellingen er zo taai zijn. Of eigenlijk: een boek dat je moet lezen als je meer wilt begrijpen van de wereld waarin we leven. Want Amerika is nog altijd het machtigste, invloedrijkste land op aarde.

Een Amerikaanse geschiedenis schrijven ‘van het begin tot het eind’: ‘Dat is lang niet geprobeerd’, zei Lepore toen haar boek in 2018 in het Engels verscheen. ‘En het is belangrijk, en het leek me een poging waard’. Link

Scroll to Top