Skip to content

Slim energienet op Texel

    Op een stukje muur van de oude middenstandswoning in Den Burg hing tot voor kort de thermostaat. Een maand geleden is die vervangen door de Kiek!, een slimme energiedisplay waarmee het gezin niet alleen de temperatuur in huis kan regelen, maar ook het energieverbruik en de dagelijkse opbrengst van de zonnepanelen makkelijk kan terugvinden.

    Het terugbrengen van de energierekening is een van de redenen dat Van der Putten zich aanmeldde voor de proef Texel Zelfvoorzienend. “Maar wij willen de gemeente en TexelEnergie ook graag helpen bij het realiseren van de 2020-doelstellingen. Op een eiland help je elkaar nou eenmaal.” Vanwege de gemeenschapszin is Texel een ideale proeftuin voor het testen van smart grids, zoals de slimme energienetten in energiejargon ook heten. “Er zijn meer plekken in Nederland waar geëxperimenteerd wordt met smart grids”, vertelt Karen Nitschke van netbeheerder Liander. “Maar het aantal mensen op Texel dat zich voor deze proef heeft aangemeld en de snelheid waarmee dat ging overtreft alles.”

    Slimme meters die in contact staan met het systeem moeten het toekomstige energieverkeer op het eiland in goede banen leiden