Skip to content

Rolf Dobelli deed onderzoek naar het ‘goede leven’ …

  Denk niet dat je je succes hebt verdiend

  Je intelligentie is overwegend genetisch verankerd. Als je gelooft dat je je succes te danken hebt aan je harde werken en je enorme ambitie, dan klopt dat wel, maar die wilskracht waar je zo trots op bent, heb je eveneens te danken aan je genen en je milieu. Dus: hoeveel procent van je succes schrijf je toe aan je eigen prestaties? Het logische antwoord luidt: nul procent. Blijf dus bescheiden, juist wanneer je succesvol bent.

  Probeer niet authentiek te zijn

  ‘Jezelf zijn’ is in de mode. Maar hoe authentiek wil je het hebben? Ten eerste weten we helemaal niet wie we zijn. Ten tweede zet je jezelf voor gek. Noem iemand die je in hoge mate respecteert – een staatsman, econoom, wetenschapper – en die van tijd tot tijd publiekelijk zijn hart lucht. Zo iemand zul je niet vinden. Mensen worden gerespecteerd omdat ze zich aan hun beloften houden, niet omdat ze ons deelgenoot maken van hun innerlijke monoloog.

  Ontwikkel het vijf- seconde-nee principe

  Als iemand aan je vraagt of je hem of haar een plezier wilt doen, wacht dan vijf seconden voordat je beslist. De kans is groot dat het antwoord ‘nee’ zal zijn. Sla liever systematisch te veel verzoeken af, dan omgekeerd. Maar heel weinig vragers zullen je daarom meteen een onmens vinden. Integendeel, in het geheim zullen ze je bewonderen omdat je zo consequent bent.

  Doe wat je kan, niet wat je graag wilt kunnen

  De romantische voorstelling dat een roeping gelukkig maakt is fout. Simpelweg omdat aan de meeste roepingen onrealistische verwachtingen kleven. Als je je opmaakt om de roman van de eeuw te schrijven of een einde te maken aan de armoede, heb je misschien een kans van een op een biljoen dit doel te bereiken. Het is prima om grote doelen na te streven, maar op één voorwaarde: dat je je hoofd koel houdt en afstand houdt. Als je met blinde hartstocht achter je roeping aan rent, zul je gegarandeerd een ongelukkig leven hebben. Ga van je daadwerkelijke vaardigheden uit. Link

  Tags: