Ridders van de waarheid

De mannen achter de complotkranten en alternatieve media zijn romantici die na hun val uit de mainstream zijn gaan bouwen aan hun eigen podia. Als ware verlossers trekken ze ten strijde tegen de elite waar zij zelf ooit deel van uitmaakten.

Allemaal bewandelden ze hetzelfde pad. Want als er één misverstand over hen bestaat, dan is het wel dat het alleen maar ‘gekkies’ of ‘wappies’ zijn, integendeel. Het zijn juist mannen die ooit groot aanzien genoten. Een van hen won literaire prijzen, een ander was een gelauwerd Japan-deskundige, een aantal van hen is hoogleraar en weer een ander had een glansrijke carrière in de oorlogsjournalistiek. Zij waren de beste in hun vak en stonden aan de top. Je zou kunnen zeggen dat zij de elite waren, totdat … De hoogleraren verloren zich tijdens lezingen over machtsstructuren in complottheorieën, de journalist die meeging in de Fortuyn-revolte eindigde met rassentheorieën en weer een ander kreeg nooit meer de statuur die hij genoot toen hij nog in verre oorden zat.

Maar ze krabbelden de afgelopen jaren terug, schoven aan bij de toog van het café waar de wereldpijn geleden wordt en bouwden vanuit daar aan een eigen zuil naast wat tegenwoordig de ‘mainstream media’ heet. Hun gezamenlijke inspanning heeft geleid tot eigen kranten als De Andere Kranten Gezond Verstand, uitgeverij De Blauwe Tijger, een omroep in spe met de naam Ongehoord Nederland, maar ook tot eigen theaterstukken, en tot politici die met hen flirten. 2020 was ontegenzeggelijk het jaar waarin zij het volle licht instapten. >>>

Scroll to Top