Naar een nieuw leven

Toen Raynor Winn failliet ging, bleek haar man Moth ongeneeslijk ziek te zijn. Ze raakten dakloos en zagen geen andere uitweg dan samen te gaan lopen langs een prachtig kustpad.

Raynor Winn (56) was de eerste helft van haar leven wat je noemt een huismus. Ze was een vrouw die dacht dat haar geluk kwam uit haar moestuin en haar schapen, haar huisje en haar kinderen. Tot ze alles verloor en in een opwelling besloot dan maar te gaan wandelen. “Daar zouden we in ieder geval een tijdje mee bezig zijn.”

Het resultaat was de bestseller ‘Het zoutpad’, over een echtpaar van middelbare leeftijd dat ziek en berooid het duizend kilometer lange South West Coast Path langs Devon en Cornwall aflegt, levend op een toelage van soms 50, soms 20 pond per week. Dat betekende geen bagagevervoer, zoals wandelaars van hun leeftijd gewoonlijk boeken. Het betekende ook geen hotels, geen campings, geen koffie, geen ijsjes of taartjes, bijna geen fruit of groente, geen douches, geen wasmachines.

Het is het verhaal van Winn en haar man Moth, een stel op leeftijd dat ontdekt dat de waarde van het leven niet is gebakken in de stenen van je huis, ook niet als dat een met grote toewijding zelf gerestaureerde lieflijke cottage is, zelfs niet als je twee kinderen er zijn geboren en opgegroeid. Een stel dat ontdekt dat een dokter ook niet alles weet, dat lichtgewicht slaapzakken te dun zijn, dat je niet meteen sterft als je op twee pakjes noedelsoep per dag leeft en dat je ook op je vijftigste nog talenten kunt ontdekken waarvan je niet wist dat je ze had. Link

Scroll to Top