Beestachtig gedrag jegens dieren

Niet de nerts, maar de mens is gevaarlijkste besmetter. Link

Via RTL Nieuws werd bekend dat het ministerie van Landbouw opdracht geeft zes nertsenfokkerijen te ruimen –eufemisme voor massaal afslachten van wezens-.

In de bedrijven was eerder corona geconstateerd. Twee mensen raakten via de dieren besmet. Zoönose in Nederland. En het ongemakkelijke is: de overheid had dit kunnen voorkomen.

Al meer dan twintig jaar houdt het parlement zich met nertsenfokkers bezig. Nertsen worden overwegend gebruikt voor bontproductie, en publiekscampagnes van de actiegroep Bont voor Dieren (waar Marianne Thieme jaren werkte) brachten de reputatie van de fokkers uit een oogpunt van dierenwelzijn grote schade toe.

Zo gebeurde het dat in 1999 een Kamermeerderheid de wens uitsprak de nertsenfokkerij „te beëindigen”. Het tweede kabinet-Kok diende pas drie jaar later, kort voor de verkiezingen van 2002, daartoe een wetsvoorstel in.

Hierna werd de discussie onderdeel van een Hollands drama. Vlak voordat Pim Fortuyn werd vermoord sprak hij zich uit tegen het nertsenverbod, en Bont voor Dieren voerde daarna actie tegen Fortuyn. Ook Fortuyns moordenaar Volkert van der G. was een groot en fel aanhanger van een nertsenverbod. Het eerste kabinet-Balkenende, met daarin de LPF, nam het symbolisch alsnog voor Fortuyn op: het wetsvoorstel werd ingetrokken. Link

Scroll to Top