De belastingen voor superrijken en multinationals moeten wereldwijd eerlijker en hoger. Daarvoor pleit een groep van 121 rijken, onder wie voormalig Unilever-topman Paul Polman en Disney-erfgenaam Abigail Disney, in een open brief gericht aan „onze mede-miljonairs en miljardairs”. Ze willen door middel van internationale samenwerking ten behoeve van belastinghervormingen een einde maken aan „extreme, destabiliserende ongelijkheid” in de wereld.

Volgens de ondertekenaars van de brief is het tijd dat ook de rijken der aarde pleiten voor belastinghervorming. Ze wijzen daarbij op het recordaantal miljardairs dat samen meer geld dan ooit bezit. „Ondertussen blijven de inkomens van de armste helft van de mensheid vrijwel ongewijzigd”, schrijven de initiatiefnemers onder de naam ‘Millionaires against pitchforks’ (‘Miljonairs tegen hooivorken’). Deze ongelijkheid zorgt volgens hen voor een zwakke sociaal-maatschappelijke samenhang in veel landen en zou ook de spanningen tussen landen onderling hoger op laten lopen.

De brief is een initiatief van een groep Amerikaanse miljonairs die zichzelf de ‘The Patriotic Millionaires’ noemt. De organisatie is opgericht in 2010 en was vooralsnog enkel actief in de Verenigde Staten met een politieke lobby en publiciteitscampagnes. Onder leiding van voorzitter Morris Pearl, oud-directeur van vermogensbeheerder BlackRock, richt de organisatie zich nu voor het eerst op het mondiale belastingstelsel in de hoop dat meer niet-Amerikaanse miljonairs en miljardairs zich aansluiten bij „dit meest essentiële gevecht”. Filantropie, in de vorm van grote schenkingen zoals veel vermogende mensen die doen, bestempelen ze als „een ontoereikend alternatief voor overheidsinvesteringen”. Link

Categories: Archief