Skip to content

Mijn beloofde land

    Shavit schrijft met veel liefde en bewondering over Israël. Maar het wonder is gebaseerd op ontkenning: ‘Als ik word geboren (in 1957) leven mijn grootouders, mijn ouders en hun vrienden alsof die andere mensen nooit hebben bestaan, alsof ze nooit zijn verdreven’. Die andere mensen zijn de Arabieren die in 1948 moesten vluchten. Het hoofdstuk ‘Lydda, 1948’ beschrijft moorden, martelingen en plunderingen door het prille Israëlische leger. Shavit spreekt met ‘de bulldozer’, een soldaat die een tankgranaat lanceerde op de ingang van een moskee in de stad Lydda, waarin een Arabische massa was samengedreven. Zeventig doden. Anderen openden lukraak het vuur op burgers. Alleen al in Lydda lieten driehonderd Arabieren het leven. De rest vertrok in een lange colonne naar het oosten, om nooit meer terug te keren.

    Het gebeurde na de invasie door de legers van de Arabische buurlanden en in de context van Arabische terreur.

    In andere hoofdstukken spreekt Shavit met kolonisten, met de leider van de ultra-orthodoxe partij Shas, met Arabische Israeliërs en met een ingenieur die aan de atoomreactor in Dimona werkte. Wie wil weten waarom premier Golda Meir die reactor ‘varenye’ (ingemaakte vruchten) noemde, vindt het antwoord in het boek. Dat alleen al is een reden het aan te schaffen, maar lang niet de enige. Mijn beloofde land is simpelweg het beste boek over Israël dat de laatste jaren is geschreven.

    Deze week stond ik bij de demonstratie voor de Israëlische ambassade in Den Haag. Daar riepen ze ‘zionisme terrorisme’. Dat was niet bijzonder, bijzonder was dat de (illegale) bijeenkomst met één oproep op Facebook was georganiseerd. De dingen gaan als een lopend vuurtje rond, en dat geldt ook voor de foto’s van dode kinderen. Het beeld regeert en elke nuance of diepte verdwijnt – zo wordt één foto van een overleden kind het overtuigende bewijs van genocide. Daar kan geen Israëlische propaganda tegenop en al helemaal geen ingewikkeld geschiedenisboek. Ook het Anne Frank Huis moet worden beveiligd met een paar containers voor de deur.