Islamiseert Turkije?

Riemen vast, want we zijn in Aksaray, een middelgrote stad in Centraal-Anatolië, halfweg Konya en Kayseri. Dit is het conservatiefste deel van Turkije. Bolwerk van de AKP, de partij van Recep Tayyip Erdogan, de man die pal staat voor het geloof en Europeanen bestraft voor het bespotten van de profeet.

De president van Turkije heeft hier vrij spel. Samen met zijn coalitiepartner MHP scoort hij in Aksaray bij verkiezingen pakweg 90 procent. Meer dan waar ook moet hij in deze kernregio in staat zijn zijn agenda van islamisering uit te voeren. Meer dan welke stad ook biedt Aksaray hem de kans een ‘vrome generatie’ te kweken, Erdogans herhaaldelijk afgekondigde project voor de Turkse jeugd. Wat is daarvan te merken in de straten van deze keurige, niet echt bruisende provincieplaats? Niets.

Ja, er staan moskeeën, zoals overal in Turkije. En ja, een paar keer per dag schalt daaruit de oproep tot gebed, zoals in Turkije al eeuwen gebruikelijk is. Verder wordt het beeld van het stadscentrum bepaald door wat bekendstaat onder de bijnaam Café Straat. Moderne horeca is hier als zaaigoed ontsproten sinds ruim tien jaar geleden een universiteit in de stad werd gevestigd. Restaurant Mado glimt chic naast Hugo Lounge, we passeren koffiehuis Golden Brush en pizzeria Amsterdam. Ooit migreerden duizenden gastarbeiders uit deze regio naar West-Europa. Had corona de universiteit niet platgelegd, dan zaten de terrassen nu vol met jong volk, van beiderlei kunne, de vrouwen zowel met hoofddoek als zonder. Maar ook op deze zonnige najaarsdag zijn ze er ruimschoots, jongens en meiden die in uiterlijk niets verschillen van hun leeftijdgenoten in de mondaine wijken van Istanbul en Izmir. Link

Scroll to Top