Als er nooit complotten werden gesmeed, zou je geen complotdenkers hebben. Typisch aan samenzweerders is dat die zichzelf nooit zo zien. Al in 1950 stapelde zich in kleine kring bewijs op dat roken de gezondheid ernstige schade toebrengt. Het is onwaarschijnlijk dat iemand in de directiekamer van Philip Morris destijds heeft geopperd: ‘Om winst te blijven maken, zullen we een complot moeten smeden tegen onze cliëntèle.’ Wat volgde was evenwel een schoolvoorbeeld van een samenzwering.

Ruim een decennium wisten tabaksfabrikanten succesvol te verhinderen dat een groot publiek weet kreeg van onderzoek naar roken. Toen er toch berichten over de gevaren van roken begonnen te ‘lekken’, waren invloedrijke artsen tegen vergoedingen bereid die te weerspreken. De medische zorg was hiërarchisch, dokters hadden gezag, internet was er nog niet. 

Vanaf de jaren zestig kleefden tabakslobbyisten aan artsen en politici als teer aan longen. Na 1970 introduceerde de industrie met succes steeds weer nieuwe, ‘gezondere’ sigaretten. Philip Morris kreeg leden van de medische stand zelfs zover reclame te maken voor ‘gezonde’ Camels met de slogan ‘More doctors smoke Camels than any other cigarette’. Gezonderookdokters: ze zaten in een tabakscomplot. Link – BAT

Categories: Archief