Heilig Boontje

Bonen

Denk aan kapucijners, erwten, linzen, witte bonen, zwarte bonen, bruine bonen, kidneybonen, maar ook mung, aduki, edamame, pronkers en krombekken.

Herwaardering Bonen

Er is sprake van een voorzichtige herwaardering, of herontdekking. Er is misschien geen oorzakelijk verband, maar sinds de Voedsel- en Landbouworganisatie 2016 uitriep tot het jaar van de peulvrucht, is de verkoop van linzen, kikkererwten en zwarte bonen in Nederland met 25 procent toegenomen. En als het niet aan de FAO lag, dan wellicht aan de prominentere plek in de Schijf van Vijf: ze verlagen het slechte cholesterolPeulvruchten worden nu meer neergezet als eiwitrijke vervangers voor vlees dan als alternatief voor aardappel of pasta.

Aanschuiven

Ze mogen nu ineens aanschuiven omdat ze lang houdbaar zijn. Maar kijk wat bieden: eiwit, ijzer, vezels, B-vitamines en ‘langzame’ koolhydraten – ze verzadigen dus goed. Drie scheppen bonen leveren meer ijzer op dan een biefstukje. Sojabonen springen eruit omdat ze minder koolhydraten en meer eiwit en vet bevatten. Alle bonen zijn gezond. In gebieden op de wereld waar mensen heel oud worden, worden ze ook veel gegeten.

In pot, blik of stazak

Voor je gezondheid maakt het niet uit, ook niet ten opzichte van gedroogde bonen die je zelf welt en kookt. Uit een blik of pot zijn ze vaak iets meliger. Als je ze zelf welt en kookt blijft het velletje wat knapperiger en de binnenkant romig. Het duurt alleen even, behalve bij linzen: die hoef je niet te wellen en hoeven nooit langer dan een half uur te koken. 

Duurzaamheid

Bonen duiken in alle gezaghebbende klimaatstudies op als het duurzaamste eiwitalternatief voor vlees. Een kilo steak zorgt voor 34 kilo CO2-uitstoot, peulvruchten staan onderaan met gemiddeld maar 1 kilo uitstoot.

Sojabonen

De soja die we hier eten en drinken komt uit Canada en Europa en daarvoor worden geen bossen gekapt.  

Helemaal niets mis met bonen

Rauwe bonen bevatten natuurlijke gifstoffen waar je ziek van kan worden. Soja-, kidney- en zwarte bonen meer dan andere. Die lectines maak je onschadelijk door peulvruchten te weken en te koken. Bij bonen in pot, blik of zak is dat al gebeurd.

Omdat de koolhydraten in bonen moeilijk verteren, zorgen peulvruchten voor gasvorming. Eet ze vaker dan verdwijnt de winderigheid.

Scroll to Top