Verdwenen zijn de lege luchten en kaarsrechte akkers waar zijn opa over uitkeek, toen hij vlak voor de oorlog als eerste bewoner de pachtboerderij in de Wieringermeerpolder betrok. Kleinzoon Han, dertig jaar later geboren in diezelfde boerderij, ziet eindeloze rijen kassen waarin tomaten en puntpaprika’s opzwellen in oranje licht. Hij ziet het razende verkeer over de A7. En daarachter ziet hij een geheimzinnig, drie hectare groot bouwproject, met prikkeldraad omzoomd. Zou hij aanbellen bij de bouwkeet, dan zou de beveiliger hem zwijgend een visitekaartje met press@google.com erop overhandigen.

Draait Han Lammers zich om, dan ziet hij de rookpluimen van tientallen gascentrales die de kasplantjes van warmte, licht en CO2 voorzien. Hij ziet honderden ventilatoren warme lucht uit een gigantische loods van Microsoft richting het IJsselmeer blazen. En dáárachter ziet hij het grootste windpark van Nederland in aanbouw: meer dan honderd monopiles met een tiphoogte van 177 meter van het Zweedse staatsbedrijf Vattenfall. Alles in het uitzicht van Lammers blaast, draait, zuigt, pompt, brandt.

Alleen de wind is niet veranderd. Want in de polder waait het altijd.

Wat Han Lammers ook ziet, zijn alle beloftes die overheden en bedrijven hebben gebroken. Beloftes over duurzaamheid, inspraak en eerlijk delen. Zoals de belofte dat de kassen groen en circulair zouden worden, dankzij restwarmte van nieuwgebouwde datacentra van Microsoft en Google. Dat het windpark huishoudens van groene stroom zou voorzien. En dat de inwoners financieel zouden profiteren van de molens, die in keurige, rechte lijnen in het landschap zouden worden gepast. Link

Datacentra Zeewolde vragen twee keer zoveel stroom dan Amsterdam

De nieuwe datacentra die in de polders rond de kleine gemeente Zeewolde staan ingetekend vragen rond 2030 twee tot drie keer zoveel stroom als de hele stad Amsterdam. Dat blijkt uit onderzoek van NRC. Landelijke regie op de explosieve stijging van de stroomvraag ontbreekt.

Eerder deze maand maakte Zeewolde bekend dat in de gemeente het grootste hyperscale-datacentrum van Nederland moet verrijzen, van een vooralsnog onbekende Amerikaanse multinational. De gemeente wil pas bekendmaken welk bedrijf naar de Flevopolder komt als de gemeenteraad heeft ingestemd en de vergunningen onherroepelijk zijn.

‘Hyperscales’ zijn enorme datacentra waar gegevens van bedrijven als Google, Facebook en Amazon worden verwerkt en opgeslagen. In de stukken die Zeewolde ter inzage heeft gelegd om de komst van het internetbedrijf voor te bereiden staat dat er tot 2030 nog „zes tot twaalf” van dit soort centra in Nederland zullen komen.

De komst van de multinational naar de Flevopolder staat los van de vergevorderde plannen om tussen Almere en Zeewolde ruimte te creëren voor een groot aantal ‘reguliere’ datacentra. Nieuwbouw dichter bij Amsterdam is niet mogelijk, omdat daar te weinig capaciteit op het stroomnet is. Link – Link

Categories: Archief