Wel grappig. NRC weet dus het precieze aantal! Er moet staan minstens … en ik denk dat het stikt van het leven in de universa [wt].

Bestaat er buitenaards leven? Het is een van de grote vragen aan de wetenschap, maar het antwoord is tot nog toe aan de magere kant. Astronomen Tom Westby en Christopher Conselice van de Universiteit van Nottingham proberen het met statistiek, en publiceerden maandag in Astrophysical Journal een nieuwe schatting: in ons Melkwegstelsel zijn er op dit moment minstens 36 intelligente beschavingen geavanceerd genoeg om radiosignalen uit te zenden, stellen ze. Deze signalen zouden ons in theorie in staat stellen deze beschavingen te detecteren.

„Heel lang was dit een extreem speculatief onderwerp, maar met de toegenomen kennis van de ontwikkeling van het heelal – en vooral de ontdekking van exoplaneten – kunnen we steeds meer zinnige berekeningen doen”, zegt Westby aan de telefoon.

Wie geen science-fictionauteur is en toch iets wil zeggen over buitenaardse beschavingen, wendt zich al sinds 1961 tot de Drake-vergelijking van de astronoom Frank Drake. Het is een formule waarin je zaken invult zoals de snelheid waarmee sterren ontstaan, het aantal planeten per ster, of het percentage leefbare planeten dat daadwerkelijk leven ontwikkelt. Link

Categories: Archief