Dit wordt een verhaal over droogte, dus eerst een vrijwaringsclausule. Wanneer u dit leest, regent het misschien. Net als gisteren en vorige week. Het verdorde gras van een paar weken geleden is alweer groen gekleurd. Niks aan de hand, toch? Jawel: het is structureel te droog in Nederland en omliggende landen. Een paar dagen regen verandert daar weinig aan, al valt het met bakken uit de hemel. Sterker: hoe heviger de buien, hoe sneller het water het land weer heeft verlaten, maar dat is een ander verhaal.

Droogte dus. Een probleem dat niet van gisteren is, maar van eergisteren. De eerste publicaties over het thema dateren al van de jaren tachtig, toen iedereen met ‘typisch Hollands zomerweer’ nog doelde op die eeuwige ellendige regen die ons elke zomervakantie weer massaal richting Frankrijk en Spanje dreef. Dat was toen.

De grote vraag nu: kunnen we droogte te lijf, en hoe dan? Het antwoord is eenvoudig: ja. Eindelijk een groot probleem dat hanteerbaar lijkt. Technologische oplossingen zijn er volop, daarover later. Hier beperken we ons voor de oplossing van een min of meer natuurlijk probleem tot het meest voor de hand liggende medicijn: de natuur zelf. Link

Categories: Archief