Het mediterrane gegons van de cicaden gaat binnen over in een monotoon gezoem: dit is hem dan, de snelste computer van Spanje, een computer die door de Europese Commissie is uitgekozen om tot de topvijf van de wereld te gaan behoren.

48 Manshoge zwarte kasten volgepakt met processors, bespikkeld met groen knipperende lichtjes, als vuurvliegjes tegen een nachtelijke hemel. Eromheen een rechthoekige behuizing van glas. En dat alles in een oude kapel, inclusief glas-in-loodramen met de kruisiging en de aanbidding door de wijzen – van Christus, let wel -.

Symbolischer kan bijna niet: de wetenschap die de plaats van religie heeft ingenomen. ‘Het is toeval dat deze supercomputer in een kapel is gebouwd’, haast Josep Martorell, adjunct-directeur van het Barcelona Supercomputing Center, zich te zeggen. ‘Toen in 2004 het eerste exemplaar werd gebouwd, zochten we op het universiteitsterrein een grote, hoge ruimte, zonder pilaren. We kwamen hier uit. Een ander voordeel: door de dikke stenen muren blijft de temperatuur vrij constant.’ Link

Categories: Archief