De man die de € redde

Goedmoedig deelt het team van Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen de plaagstootjes uit. ‘Verrassend toch, dat jullie het ­Nederlands staatsburgerschap nog niet is ontnomen?’ De ‘jullie’ aan de Brusselse koffietafel slaat op twee ­Nederlandse topambtenaren: Gert Jan Koopman (directeur-generaal Budget) en Maarten Verwey (directeur-generaal Economische en Financiële Zaken). De twee Nederlanders speelden een cruciale rol bij het opstellen van het Europese herstelplan (1.850 miljard euro) waar Den Haag zo tegen te hoop loopt.

Als premier Mark Rutte vrijdag de strijd aanbindt met zijn EU-collega’s om het herstelplan honderden miljarden goedkoper te maken, zal hij ongetwijfeld af en toe aan Koopman & Verwey denken. Vooral Koopman moet het al maanden ontgelden in Den Haag. Hem wordt verweten een ‘propagandaoorlog’ te voeren over de herstelmiljarden. Wat Brussel de verzuchting ontlokt: ‘Hij is een Europeaan. Hij werkt voor de Commissie. Daar wordt hij ook door betaald.’

De twee zijn zich ervan bewust hoe het lot (de coronapandemie) plotsklaps plaats, professie, persoon en politiek op precaire wijze doet samenvallen. Is het niet ironisch dat twee Nederlanders hier de plannen van de Commissie verdedigen, sms’t Verwey aan Koopman als ze eind mei gezamenlijk tekst en uitleg geven over het miljardenplan aan nationale topambtenaren van de ministeries van Financiën.

Ze staan in Brussel – maar ook daarbuiten – bekend als financiële wonderkinderen met een uitstekende politieke antenne. Verwey kwam in 2010 – toen Griekenland bijna failliet ging en de eurozone dreigde te kapseizen – met het idee én de oerconstructie (een special purpose vehicle, gevestigd in Luxemburg) voor een Europees noodfonds. ‘De man die de euro redde’, zou Europees Commissaris Olli Rehn (Euro) later over hem zeggen. In 2011 verruilde hij het Haagse ministerie van Financiën voor de ­Europese Commissie uit onvrede over het botte optreden in Brussel van toenmalig minister Jan Kees de Jager.

Koopman wordt door zijn collega’s omschreven als ‘vaak moedig, soms gek maar altijd doordacht’. Niet de typische budgetbaas die – net als een minister van Financiën – overal ‘nee’ op zegt. ‘Integendeel, Gert Jan staat open voor alles. Uiterst creatief. Een eeuwige optimist die voor elk budgettair probleem binnen vijf minuten twee oplossingen ziet’, zegt een Commissieambtenaar. Link

Scroll to Top