Anjet Daanje (55) is wiskundige en ze is schrijver: scenario’s, negen romans. Veel lezers had ze nooit en ze werd nauwelijks opgemerkt, tot De herinnerde soldaat dit voorjaar opeens op de longlist van de Libris Literatuur Prijs stond. Daarna kwamen de vijfsterrenrecensies, soms wat beschaamd van toon – „ook deze boekenredactie moest wakker worden geschud”, schreef Thomas de Veen in NRC – en nu maakt ze voor het eerst mee dat een boek van haar goed verkocht wordt.

De herinnerde soldaat speelt in 1922 en 1923, in de Vlaamse stad Kortrijk, en gaat over een man die zijn geheugen kwijt is. In december 1917 is hij gevonden achter de Belgische frontlinie, in zijn uniform, ongedeerd, maar hij weet niet wie hij is, noch waar hij vandaan komt. Hij wordt ondergebracht in een gesticht en na vier jaar laat de dokter een advertentie in de krant plaatsen: wie kent hem?

Vele oorlogsweduwen melden zich en één van hen weet de dokter ervan te overtuigen dat dit Amand Coppens is, 35 jaar, vader van twee kinderen, fotograaf van beroep en háár man. Ze krijgt hem mee naar huis en dan ontspint zich een tragedie, een liefdesgeschiedenis, een spannend verhaal met een plot, waarvan de ontknoping hier onvermeld blijft om niemands leesplezier te bederven.

De hele roman, 538 dichtbedrukte bladzijden, is geschreven vanuit het hoofd van Amand Coppens. Je zit in zijn brein en kijkt door zijn ogen naar wat er gebeurt, en dat doet Anjet Daanje zo precies en nauwkeurig dat je, als je je eraan overgeeft, gaat meebeleven wat hij beleeft: zijn verbazing, zijn angst en paniek, zijn gruwelijke nachtmerries vol dood en verderf, zijn verliefdheid, zijn lust, zijn woede en gewelddadige uitbarstingen, zijn langzaam terugkerende herinneringen. Link

Categories: Archief